• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Vad innebär det att vara plattfot?
Tips och råd för dina fotproblem

Vad innebär det att vara plattfot?

Vad innebär det att vara plattfot?

Att ha plattfot, eller vara plattfotad innebär att man har en fot med minimal, eller ingen böjning i fotvalvet. Om du är plattfot och skulle ta ett avtryck på dina fötter så skulle du se hela din sula.

Symptom plattfot
Den ärftliga plattfoten skapar vanligtvis inga besvär. Men det är vanligt att man har besvär med fotsmärta och en trött, öm känsla i fötterna. Andra symtom på plattfot är:
- Smärta på insida av foten och i fotvalvet
- Svullnad runt senan bakom den inre fotknölen
- Fotvalvet är nedsjunket
- Besvär med balans och med att gå
- Smärta i knän, höfter och rygg

Lindra symptom vid plattfot
Det finns dessvärre inget sätt att ”bli av” med plattfot. Men det finns andra saker du kan göra för att lindra besvären i samband med plattfot:
- Anatomiska sulor och inlägg | Sulor för plattfot är anatomiskt utformade för att ge stöd och avlastning. Sulorna har ett stöd till fotvalvet, som lyfter upp valvet och avlastar hela foten. Genom att fötterna får stöd i fotvalvet så motverkar det felbelastningen och lindrar smärtan.
- Avlastande skor | Det finns även skor, tofflor och sandaler som är anatomiskt anpassade för dig som är plattfot. Stabila skor bidrar exempelvis till att ge mer stöd till fötterna.
- Fotträning | Du kan även träna fötterna hos en fysioterapeut – som ger dig ett träningsprogram som stärker fötternas muskulatur.

Liknande artiklar