• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Hur ser en plattfot ut?
Tips och råd för dina fotproblem

Hur ser en plattfot ut?

En plattfot, även känd som pes planus, är en fotstruktur där fotvalvet, som normalt skulle vara något upphöjt, nästan eller helt ligger platt mot marken när du står.
Plattfot kan vara medfött eller utvecklas över tid. Här är några kännetecken och tecken på plattfot:
Lågt fotvalv: Ett av de tydligaste tecknen på plattfot är ett lågt eller helt platt fotvalv. Normalt bildas en båge längs insidan av foten, men hos personer med plattfot är detta valv mindre synligt eller saknas helt.
Hela foten vid markkontakt: När en person som är plattfot belastar foten kommer hela fotens sula att vara i kontakt med marken eller golvet istället för bara häl och framfot.
Överdriven pronation: Plattfot kan leda till en överdriven pronationsrörelse, vilket innebär att foten rullar inåt när du går eller springer. Vilket kan leda till att foten och anklarna vrider sig inåt.
Möjlig svullnad eller smärta: Vissa människor med plattfot kan uppleva svullnad, smärta eller trötthet i fötterna, särskilt efter längre perioder av stående eller aktivitet.
Fotens form: Visuellt kan en plattfot se bredare ut än en fot med neutralt fotvalv, särskilt när den står.

Det är viktigt att komma ihåg att plattfot i sig inte alltid orsakar smärta eller problem. Många människor har naturliga variationer i fotstrukturen och har plattfot utan några besvär. Däremot kan plattfot ibland leda till problem som överdriven pronation, ankelproblem eller knäproblem, särskilt om de är mer uttalade.

Symtom vid plattfot
-Smärta och ömhet i fotområdet, särskilt längs insidan av foten och i området av fotvalvet som tenderar att intensifieras vid belastning.
-Känsla av trötthet och överansträngning i fötterna kan förstärkas i samband med aktivitet.
-Ibland kan en svullnad upplevas runt senan som löper bakom den inre fotknölen.
-Problem som kan påverka knän, höfter och rygg på grund av den felaktiga belastning som uppstår med en plattfot.
-Svårigheter med balans och stabilitet på grund av det sänkta fotvalvet.
-Det är även vanligt att man upplever att smärtan ökar vid belastning och man kan även ha besvär med knäsmärta, ryggsmärta och smärta i höften.

Liknande artiklar